Skoči na glavno vsebino

UNESCO dan rudolfa maistra 151V četrtek, 13. 11. 2014, smo na naši šoli v okviru tehniškega dneva izvedli del UNESCO-vega nacionalnega projekta Praznični mozaik: dan Rudolfa Maistra.
Projekt je bil posvečen trem obletnicam: 140. obletnici rojstva velikega Slovenca Rudolfa Maistra, 80. obletnici njegove smrti ter 100. obletnici začetka 1. svetovne vojne.

Ta dan je učence 1. in 2. triletja že zjutraj obiskal znan slovenski pisatelj g. Tone Partljič, ki je predstavil svojo slikanico Deklica in general, po kateri so nato učenci poustvarjali v delavnicah po razredih. Učence 1. triletja je obiskal tudi upokojeni oficir slovenske vojske, g. Leopold.

Medtem ko se je skupina učencev 3. triletja odpravila v Maribor na ogled Vojašnice generala Rudolfa Maistra in vojašnice v Melju, so na šoli potekale številne zanimive delavnice: zgodovinska delavnica z g. Marjanom Tošem, sabljanje, bobnarska, kiparska in literarna delavnica. Predvideni pohod na Zavrh je zaradi slabega vremena, žal, odpadel.

Četrtkov dan je bil razgiban, zanimiv, poučen in poln ustvarjalnosti, zato je večini učencev ostal lepem spominu.

Projekt smo zaključili z razstavo izdelkov, ki so nastali po delavnicah, in s proslavo, ki je bila v torek, 18. 11. 2014; slavnostni govornik na proslavi je bil g. Marjan Toš.

V našem projektu so sodelovali učenci OŠ Antona Trstenjaka iz Negove, projekt pa smo predstavili tudi na Radiu Slovenske gorice.

Fotografije si lahko ogledate tukaj.

Dostopnost