Skoči na glavno vsebino

V sodelovanju z Društvom paraplegikov Podravja smo od srede, 13. 6. 2018, do petka 15. 6. 2018 za učence od 1. do 5. razreda organizirali indijanski dan. Na kakšen način je potekal ta dan sta nam opisali Neja Zorko iz 4. razreda in Lili Makuc iz 5. razreda.

“Najprej smo šli na avtobus. Potem smo se peljali v Osek, kjer smo se razdelili v 3 skupine in vsaka skupina je šla na svojo postajo. Prva postaja je bila, da smo se oblekli in naličili. Druga postaja je bila lokostrelstvo, kje smo streljali z lokom. Na tretji postaji smo sedeli ob ognju in si pekli hrenovke. na tej postajo smo tudi plesali. Na indijanskem dnevu je bilo zelo zabavno. Naredili smo si tudi verižice in zapestnice. In na koncu smo zgledali kot pravi Indijanci.”
Neja Zorko, 4. a

“Z avtobusom smo se pripeljali v Osek. Komaj smo čakali, da pričnemo, smo se pozdravili s tremi z poglavarjem Sedečim bikom. Vsak si je izbral svoje indijansko ime. Indijanka Jutranja zarja nam je predstavila Indijance in njihov način življenja, nato pa smo pričeli z delavnicami. Zbrali smo se v skupine, ogledali smo si šotor, šli peč hrenovke, streljali z lokom, izdelovali puščice in se preobrazili v pravega Indijanca. proti koncu smo se okrepčali z “bizonjim” golažem. Že je bilo konec in odpravili smo se nazaj v šolo. Tako se e končal naš indijanski dan. Postali smo pravi Indijanci tako kot naši prijatelji na invalidskih vozičkih, ki so nam pripravili res izjemen dan.”
Lili Makuc, 5. a

Kot je zapisala Lili, so učenci doživeli prijeten, poučen in zanimiv dan, za kar se iskreno zahvaljujemo prijateljem iz Društva paraplegikov Podravja in se veselimo naslednjih druženj z njimi. V veliko pomoč pri izvedbi delavnic so bile tudi učenke mediatorke, ki so s svojimi ustvarjalnimi spretnostmi učencem pomagale, da so se prelevili v čisto prave Indijance.

V skupnih pripravah in v spomin na indijanske dneve je nastala tudi mojstrska poslikava indijanskega šotora – tipija, ki so jo ustvarili učenci 7. razreda pri likovni umetnosti pod mentorstvom učiteljice Metke.

“Voksapa muku je”  – naredi me modrega in pogumnega.

Koordinatorica Natalija Novak – Svobodna ptica

Indijanski utrinki

Dostopnost