Skoči na glavno vsebino

V okviru UNESCO ASP mreže smo sodelovali v projektu OŠ Jožeta Krajca Rakek. Projekt je potekal čez celo šolsko leto v vrtcu, v šoli pri pouku in pri izbirnih predmetih.

V mesecu oktobru smo izvedli naravoslovni UNESCO dan za učence od 1. do 9. razreda. Poimenovali smo ga PEHTIN DAN.  Povabili smo gostje iz zeliščarskega društva Sv. Ruperta. Ta dan smo ustvarjali v različnih delavnicah. Projekt smo nadaljevali pri pouku in pri izbirnih predmetih. Pridružili so se nam tudi otroci iz vrtca.

Učenci I. triade so spoznavali različna zelišča v naši okolici, njihov namen, uporabo in vonj. Pripravili so zeliščne čaje in napitke. Izdelali so tudi likovni izdelek na temo zelišč.

    

Članice zeliščarskega društva Sv. Ruperta so učencem II. triade predstavile različna zelišča, ki rastejo v naši okolici in njihovo uporabo v kulinariki. S skupnimi močmi so izdelali različne namaze ter skuhali marmelade, ki smo jih z veseljem degustirali. Bili so odlični.

     

     

Učenci III. triade so raziskali zdravilne rastline in njihovo uporabo. Izdelali so katalog zdravilnih rastlin. Največ dela pa je bilo z oblikovanjem in zasaditvijo zeliščnih korit v našem kotičku za sproščanje. Z načrtovanje smo začeli na UNESCO dnevu v mesecu oktobru. Nadaljevali smo s popoldansko delavnico v tednu otroka v začetku oktobra, kjer smo prekopali gredice in pričeli s sajenja rastlin. Žal dela nismo uspeli končati v jeseni, saj nas je prehitela zima. Z delom smo nadaljevali spomladi, ko se je otoplilo. Ponovno smo uredili zasaditve, saj nekatere rastline niso dobro preživele zime.

     

Pri neobveznem izbirnem predmetu LIKOVNA UMETNOST so nastale tete Pehte. Na domačih vrtovih smo nabrali zelišča s katerimi smo našim Pehtam okrasili klobuke in oblačila.

Otroci v vrtcu so spoznali  zelišča, ki jih je uporabljala teta Pehta v svojih čarobnih kapljicah in nato povonjali eterična olja, ki se pridobivajo iz njih. Nekatera so jim bila po vonju bolj všeč, druga manj. Spoznali so, da vonj lahko vpliva tudi na naše počutje in da sivka, ki so jo skoraj vsi že poznali, poskrbi za to, da smo sproščeni in umirjeni. S pomočjo vzgojiteljic so naredili domač plastelin. Nad izdelavo in končnim izdelkom so bili tako navdušeni, da si je vsak svojo dišečo kepico odnesel domov.

     

Z veseljem smo sodelovali v tem zanimivem projektu.

Metka Beber UNESCO koordinatorica

 

Dostopnost